Lancewadplan Logo

Pilot Texel/Den Hoorn: de resultaten

Dorpsontwikkelingsplan
In een klein jaar tijd ontwikkelden de dorpsbewoners van Den Hoorn hun eigen dorsontwikkelingsplan. Het was een participatief proces onder leiding van landschapsarchitecten van bureau Parklaan. Het ontwikkelen van idee?n vond plaats aan de hand van posters.

Het dorpsontwikkelingsplan is in december 2006 gepresenteerd onder de titel 'Loodsen door het landschap'. Het is als boekje op te vragen bij de gemeente Texel of hier te downloaden .

De pilot Texel/Den Hoorn is ook beschreven als een van de Nederlandse voorbeeldprojecten van LancewadPlan.

Bewustwording
Het proces heeft tot gevolg gehad dat de bewoners zich sterker bewust zijn geworden van hun culturele identiteit, hoe die identiteit verbonden is met het dorp en het landschap daaromheen en hoe die op een duurzame manier beschermd en gebruikt kunnen worden.

Local ownership
Tijdens het proces hebben twee studentes van de Hogeschool Van Hall Larenstein onderzoek gedaan en een rapport geschreven over 'local ownership'. Daarin is gekeken of burgers ook zelf het beheer en onderhoud van hun directie leefomgeving kunnen oppakken.

Dit rapport geeft een beschrijving van het begrip local ownership en vele praktijkvoorbeelden. Er zijn verschillende projecten bezocht in Nederland en Denemarken die werken met local ownership, Betrokkenen zijn ge?nterviewd, er is een handleiding gemaakt en er is gekeken naar de mogelijkheden van local ownership voor de projecten uit het dorpsontwikkelingsplan van Den Hoorn.

Het rapport over local ownership is hieronder te downloaden in PDF-formaat:
Rapport local ownership (1.7mb)