Lancewadplan Logo

Sporen in het zand van Terschelling

Sector: toerisme

Inleiding
De oudste sporen van menselijke bewoning op Terschelling zijn terug te vinden op het Stryper kerkhof. Bij archeologisch onderzoek zijn daar resten aangetroffen van een houten kerkje en een begraafplaats van ongeveer 1000 jaar geleden. Aangenomen wordt dat sinds die tijd het eiland door mensen bewoond is. Zij hebben de afgelopen duizend jaar vele sporen in het zand achtergelaten. Sommige sporen zijn vaag, maar nog herkenbaar dankzij de verhalen die zijn overgeleverd, andere zijn feitelijk en materieel aanwezig. Soms zijn het restanten van grondgebruik, dijkbouw of landaanwinning, dan weer betreft het bouwwerken, monumenten of lieux de memoire. 

Terschelling is een populair vakantie-eiland, dat wordt bezocht door een grote diversiteit aan gasten. Er komen gezinnen, ouderen, vriendengroepen, rust- en natuurzoekers, jongeren en theaterliefhebbers. 

Tijdens het verblijf is er volop gelegenheid om de omgeving te verkennen. De ervaring van een zo afwijkend landschap en een zo andere manier van leven wekt de nieuwsgierigheid op naar hoe het zo gekomen is. De interesse in historische en landschappelijke achtergronden van het eiland varieert uiteraard, zowel tussen als binnen de verschillende groepen bezoekers. Op Terschelling is er voor gekozen om aan een zo groot mogelijke diversiteit aan wensen te voldoen in de vorm van een gevarieerde fietstocht over het eiland. De duizendjarige geschiedenis van het eiland wordt aan de hand van een selectie uit de karakteristieke sporen voor eilanders en gasten herkenbaar gemaakt.

Lees verder of download het gehele document in PDF-formaat:
Fietsroute Terschelling (868kb)

 

Het Stryper Wyfke (foto: LancewadPlan).